MEDCON, MR Güvenlik alanında önemli projelere imza atıyor


Medcon, MR Güvenlik, Proje Geliştirme MEDCON Tıbbi Cihazlar San. ve Tic. A.Ş. kurucusu Murat Kayıran ile çalışmaları hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik:

MEDCON ne zaman kuruldu? Faaliyet alanları neler?Firmamız 2016 yılında hizmet vermeye başladı. MEDCON faaliyetlerini MR Güvenlik Sistemleri ve Ekipmanları, AR-GE ve Danışmanlık Hizmetleri olmak üzere 3 ana başlıkta toplamaktadır.

Bir yılınızı değerlendirirseniz neler yaptınız bu süreçte?

Sağlık sektöründe yeni oyuncu olmak, kendini ve ürünlerini kabullendirmek, sektöre adapte olmak inanılmaz zordur. Özellikle alışkanlıkları değiştirmek, ciddi emek ve özveri gerektirir. Ancak MEDCON branşlarında uzmanlaşmış, en az 10–15 yıl sektör deneyimi olan, dinamik, tecrübeli ve her şeyden önemlisi motivasyonu inanılmaz yüksek bir aileyiz. Bu özelliklerimiz sayesinde yeni şirket olmanın dezavantajını yaşamadan direk sahaya adapte olduk. 2016 – 2017 yılı bizler için yoğun tempolu geçti. Türkiye’nin ve Dünyanın önde gelen birçok Radyoloji Hizmet sağlayıcısı ve Cihaz Üreticisi firmaları ile ülkemizin birçok bölgesinde projeler gerçekleştirdik.

MEDCON’u sektördeki diğer firmalardan ayırt eden özellikler nelerdir?

MEDCON un farklılığını birkaç özellikte toplamak zor olur. Ancak firmamızı şu şekilde anlatabilirim. MEDCON, Proje odaklı çalışan ve gelişen tıp teknolojilerini yakından takip eden, İnnovasyona önem vererek faaliyet gösterdiği branşlarda müşterilerin ihtiyaç ve taleplerini sektörel tecrübeleri ile birleştirerek çözüm odaklı, kusursuz hizmet sunmayı amaç edinmiş bir firmadır. Hizmet verdiğimiz sektörün ciddiyetinin farkındayız. Sunduğumuz hizmet ve ekipmanlarla teşhis ve tedavi sürecinin parçası olduğumuzdan dolayı müşterilerimize sunduğumuz çözümlerde kendimizi onların ve hastaların yerine koyarak empati kuruyoruz.

MR Güvenlik Sistemleri ve Ekipmanları alanında ne gibi hizmetler veriyorsunuz?

MR Güvenlik ekipmanları Radyoloji ve Nükleer Tıp çalışma sahalarında personel, hasta ve sahada bulunma ihtimali olan kişilerin manyetik alandan dolayı oluşabilecek kazaların önüne geçmek için önlemler almaktayız. Özellikle MR Güvenliği konusuna çok önem veriyoruz çünkü manyetik çekim gücü dünyanın manyetik alanından yaklaşık 30.000 kat daha güçlü sistemlerle karşı karşıyayız. Böyle güçlü bir manyetik çekim gücünün olduğu alanda bu işin ihmale gelmeyeceğinin farkındayız. Her yıl Dünya genelinde 35 Milyondan fazla MRG taraması yapılmaktadır. ABMRS (American Board of MagneticResonanceSafety) Kurulu çalışmalarına göre MR ile ilgili yaralanmalar ve meydana gelmiş ölümlerin çoğunun güvenlik kurallarına uyulmaması sonucu oluştuğunu göstermektedir. Ülkemizde de buna benzer üzücü kazalar maalesef olmuştur ve olmaya devam etmektedir. MR güvenlik kurallarına uyulmaması durumunda MR cihazı yaralanma, can kaybı veya pahalı cihaz hasarlarına yol açabilmektedir. Özellikle bu konuyla ilgili uluslararası kuruluşları ve yayınlarını yakından takip ederek ülkemizde eksiklik gördüğümüz bu alanda faaliyetlerimizi yoğunlaştırmış bulunmaktayız. Firmamız hem kurumları hem de müşterilerimizi MR Güvenliği ile ilgili bilgilendirmeyi misyon edinmiştir.

AR-GE ve Üretim alanındaki çalışmalarınızdan biraz bahseder misiniz?

MEDCON kurulurken ilk 3 yıl içerisinde 3 üretim hedefiyle kurulmuş bir firmadır. Hem ülkemiz hem şirketimiz için üretim olmadan kalkınma olmayacağının bilicini taşımaktayız. Yurtiçi ve yurt dışında yapmış olduğumuz klinik ziyaretlerde ve katılmış olduğumuz kongrelerde tespit etmiş olduğumuz bazı eksiklikler ile ilgili AR-GE çalışmalarına başlamış bulunmaktayız. Söz konusu çalışmalarımızı Türkiye’nin önde gelen Üniversitelerinin bünyesinde bulunan Akademisyenler ve Teknokentler ile ortaklaşa yapmaktayız. Üzerinde çalıştığımız projelerin dünyada muadili olmayan ülkemize, sektöre ve firmamıza katma değer sağlama potansiyeli sahip ürünler olmasını hedeflemekteyiz. Birinci yılımızı doldurduğumuz bu ay içerisinde ilk projemizin prototipini bitirerek sahada uygulamaya başlamanın gururunu yaşıyoruz. İlerleyen günlerde sizler aracılığı ile bu sistemin tanıtımını yapmayı heyecanla bekliyoruz.

Danışmanlık Hizmetleri de veriyorsunuz…

MEDCON ayrıca Start-Up projelerine Proof-of-Concept (PoC) ve Seed and Series-A türü yatırımlar gerçekleştiren Hollanda merkezli risk sermayesi fon şirketi ACT VenturePartners’ın Sağlık sektöründeki Mentor’u ve Danışmanıdır. ACT VenturePartners’ın Sağlık sektöründe gerçekleştirdiği ve gerçekleştireceği tüm yatırım faaliyetlerinde DueDiligence, Teknik analiz, Pazar araştırması ve Ticarileştirme sürecini yönetmektedir.

Web Sitesi : Medikal News